V pivovare sa spoločne pomelú rôzne druhy sladu tak, aby došlo k narušeniu jadier zŕn, a to za účelom extrakcie skvasiteľných cukrov, čím sa vytvára produkt nazývaný sladový šrot.
Príprava vody
Výslednú chuť veľmi ovplyvňuje prítomnosť minerálov. Pre ležiaky plzeňského typu je ideálna mäkká voda s nižším obsahom minerálov. Pri varení piva typu je najlepšie použiť vodu s vysokým obsahom sulfátov, vápnika a ďalších iontov.
Varenie
Rmut je následne prečerpaný do scedzovacej kade, kde sa od obalov zŕn odelí sladká tekutina (sladina). Sladina sa privedie do kontrolovaného varu pred tým, ako sa do nej pridá chmeľ. V závislosti od typu piva sa sladina môže variť aj na trikrát. Spoločným varením sladiny s chmeľom vzniká mladina.
Vystieranie
Šrot sa najskôr privedie do vystieracej kade, kde sa zmieša s teplou vodou. Na štiepenie škrobov v slade na cukry sa v tomto procese využívajú aj enzýmy, ktoré sa v šrote prirodzene nachádzajú.
Chladenie
Po varení je mladina presunutá to odstredivky, v ktorej sa odstránia akékoľvek čiastočky sladu alebo chmeľu, čo vedie k vzniku tekutiny, ktorá je pripravená na chladenie a fermentáciu.
Fermentácia (Kvasenie)
Po naplnení kvasného tanku sa pridávajú kvasnice. Tie konzumujú cukry v mladine a produkujú alkohol, chuť a oxid uhličitý.
Filtrácia
Pivo sa filtruje s cieľom odstrániť všetky pevné čiastočky. Výsledkom je krištáľovo čisté, jasné a blyšťavé pivo.
Zrenie
Fermentované pivo sa presunie do tankov určených na dozrievanie piva, v ktorých sa pivo usadí a akékoľvek sedimenty klesnú na dno. Zrenie môže trvať aj niekoľko týždňov. Počas tohto procesu sa rozvíjajú aj chute a vône, ktoré sládok starostlivo vytvoril.
Podávanie
Ideálna teplota, pohár, rýchlosť podávania a uhol nalievania / čapovania sa líšia podľa typu piva. Sú však veľmi dôležité pre dokonalé podávanie. Špičkoví výčapníci sú hrdí na to, že vedia pivo načapovať vždy dokonale.
Šrotovanie
V pivovare sa spoločne pomelú rôzne druhy sladu tak, aby došlo k narušeniu jadier zŕn, a to za účelom extrakcie skvasiteľných cukrov, čím sa vytvára produkt nazývaný sladový šrot.
Príprava vody
Výslednú chuť veľmi ovplyvňuje prítomnosť minerálov. Pre ležiaky plzeňského typu je ideálna mäkká voda s nižším obsahom minerálov. Pri varení piva typu je najlepšie použiť vodu s vysokým obsahom sulfátov, vápnika a ďalších iontov.
Varenie
Rmut je následne prečerpaný do scedzovacej kade, kde sa od obalov zŕn odelí sladká tekutina (sladina). Sladina sa privedie do kontrolovaného varu pred tým, ako sa do nej pridá chmeľ. V závislosti od typu piva sa sladina môže variť aj na trikrát. Spoločným varením sladiny s chmeľom vzniká mladina.
Vystieranie
Šrot sa najskôr privedie do vystieracej kade, kde sa zmieša s teplou vodou. Na štiepenie škrobov v slade na cukry sa v tomto procese využívajú aj enzýmy, ktoré sa v šrote prirodzene nachádzajú.
Chladenie
Po varení je mladina presunutá to odstredivky, v ktorej sa odstránia akékoľvek čiastočky sladu alebo chmeľu, čo vedie k vzniku tekutiny, ktorá je pripravená na chladenie a fermentáciu.
Fermentácia (Kvasenie)
Po naplnení kvasného tanku sa pridávajú kvasnice. Tie konzumujú cukry v mladine a produkujú alkohol, chuť a oxid uhličitý.
Filtrácia
Pivo sa filtruje s cieľom odstrániť všetky pevné čiastočky. Výsledkom je krištáľovo čisté, jasné a blyšťavé pivo.
Zrenie
Fermentované pivo sa presunie do tankov určených na dozrievanie piva, v ktorých sa pivo usadí a akékoľvek sedimenty klesnú na dno. Zrenie môže trvať aj niekoľko týždňov. Počas tohto procesu sa rozvíjajú aj chute a vône, ktoré sládok starostlivo vytvoril.
Podávanie
Ideálna teplota, pohár, rýchlosť podávania a uhol nalievania / čapovania sa líšia podľa typu piva. Sú však veľmi dôležité pre dokonalé podávanie. Špičkoví výčapníci sú hrdí na to, že vedia pivo načapovať vždy dokonale.